Långvarig smärta

De som bor i Stockholm har möjlighet att gå vår specialistrehabilitering för långvarig smärta. Antingen skickar vårdgivare en remiss till oss eller så skickar du som patient en egenremiss. Vi har avtal med region Stockholm och därför gäller vanlig sjuktaxa med högkostnadsskydd.

Välkommen med remiss till oss.

Sök via egenremissFör vårdgivare

Specialistrehabilitering av långvarig smärta

Vi erbjuder rehabilitering för patienter som lider av långvarig smärta som förkommit i minst 3-6 månader och som påverkar livet på olika sätt. För en rehabilitering behöver smärtan vara medicinskt färdigutredd och du ska inte vänta på en operation eller någon medicinsk åtgärd. Du kan söka för kvarstående smärta efter en läkt vävnadsskada men även andra smärttillstånd. Ofta har våra patienter en eller flera smärtdiagnoser sedan tidigare, men ibland sätts diagnos efter en utredning hos oss. Vi kan hjälpa till vid fibromyalgi eller misstänkt fibromyalgi, reumatisk/Inflammatorisk ledsjukdom, kvarstående smärta efter till exempel tidigare diskbråck eller kirurgiska ingrepp. Andra exempel på vanliga diagnoser där vår smärtrehabilitering kan vara hjälpsam är:

Artros
Endometrios
Huvudvärksproblematik
IBS
Muskuloskeletal smärta
Nacksmärta
Neuropati
Ryggsmärta

​Vi erbjuder utredning och rehabilitering på specialistnivå

Vi har bred kompetens och lång erfarenhet av att möta personer med långvarig smärta. I våra smärtteam ingår psykologer, rehabkoordinatorer samt både specialistläkare och fysioterapeuter med inriktning mot smärta.

Fokus med behandlingen

Fokus med vår behandling är att lära sig hantera smärta och andra hinder genom att förändra egna beteenden och förhållningssätt. Den generella målsättningen är att öka livskvalitén vilket för de flesta innebär att både öka och dosera aktivitet av olika slag, utmana negativa tankar och känslor samt jobba med kroppskännedom och nedvarvning.

Vår rehabilitering består till största del av icke-medicinsk smärthantering. Vi arbetar i team med målsättningen att öka livsutrymmet och livskvalitén som ofta har blivit begränsat på grund av smärtan men även andra svårigheter i livet.

I grunden handlar det om att på olika sätt närma sig det som är viktigt i livet även om smärtan finns kvar. Ofta innebär det att utmana negativa tankar och känslor som rädsla, dåligt samvete, oro, ångest eller prestationstankar. Det är vanligt att patienter tidigare har undvikt att göra saker på grund av smärtan eller att de har haft ett mönster av att bita ihop och köra på tills det inte går längre. Efter en rehabilitering beskriver många att smärtan inte längre styr deras liv och att det kan hantera negativa tankar och känslor bättre. Många beskriver även att smärtan faktiskt minskar när de börjar göra fler meningsfulla aktiviteter och får tekniker för till exempel avslappning och balanserad fysisk aktivitet.

Syftet med utredningen är att kartlägga dina besvär och vad du behöver hjälp med. Din utredning utförs av ett specialiserat och multiprofessionellt team bestående av erfarna läkare, psykologer och fysioterapeuter. Ibland bedömer vi att det finns åtgärder som behöver göras med potential att läka din smärta eller för att utesluta annan sjukdom. Vi kan också bedöma att vår behandling inte är det bästa för dig i dagsläget av andra orsaker och att du i stället är i behov av en annan behandlingsinsats.

Om vi inte går vidare med smärtrehabilitering hos oss skriver vi en rekommendation kring vad vi anser att du behöver i stället så att du och din vårdgivare kan få stöd i hur ni går vidare med rätt åtgärder för dig.

Våra kontaktuppgifter

Du kan nå oss på flera olika sätt. Kontakta oss via 1177 eller ring någon av våra telefonsvarare så återkopplar vi inom kort.

Förändring som håller